Toolbox: Bedrijfshulpverlening
Zelfs in organisaties waar veiligheid voorop staat, kunnen incidenten altijd voorkomen. Een ongeluk zit in een klein hoekje, en naast ongevallen zijn er ook andere kritieke situaties waarin snelle en nauwkeurige acties essentieel zijn. Denk bijvoorbeeld aan iemand die onwel wordt, de ontdekking van een verdacht pakketje, of het vrijkomen van gevaarlijke stoffen bij een nabijgelegen bedrijf. Met een goed georganiseerde en functionerende bedrijfshulpverlening (BHV) bent u voorbereid om in onveilige situaties direct te handelen. Deze toolbox biedt u handvatten voor het effectief inzetten van bedrijfshulpverlening binnen uw organisatie.
De rol van bedrijfshulpverlening binnen uw bedrijf
Volgens de wet moet elke organisatie bepaalde algemene taken op orde hebben. Bedrijfshulpverlening is daarbij verantwoordelijk voor onder meer:
- Het verlenen van eerste hulp bij ongevallen;
- Brandbestrijding en het beperken van gevolgen van incidenten;
- Het alarmeren en ontruimen van de locatie;
- Communicatie met externe hulpdiensten.
Het bepalen van de juiste aanpak is maatwerk en hangt af van de specifieke risico’s binnen uw bedrijf. Sommige sectoren hebben toegang tot een speciale catalogus BHV, waarin praktische richtlijnen zijn opgenomen. Heeft u te maken met specifieke voorschriften,? Dan is het raadzaam om alle mogelijke risico’s in kaart te brengen en deze grondig te analyseren.
Risico Inventarisatie & Evaluatie als fundament
De Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) vormt een essentieel onderdeel van het beleid en is wettelijk verplicht. Hierin worden mogelijke risico’s en bijbehorende preventieve maatregelen vastgelegd. Elke organisatie moet voorbereid zijn op situaties waarin een incident plaatsvindt of iemand medische hulp nodig heeft. De reikwijdte van de RI&E varieert per bedrijf en de aard van de bedrijfsactiviteiten. Werkzaamheden met gevaarlijke stoffen brengen bijvoorbeeld specifieke risico’s met zich mee, zoals het vrijkomen van deze stoffen tijdens het lossen. Voor dergelijke situaties zijn voorzieningen, zoals een nood- en oogdouche, en direct beschikbare BHV’ers essentieel.
Factoren waarmee rekening gehouden moet worden in de RI&E zijn onder andere:
- Kenmerken en indeling van het gebouw;
- Beschikbare middelen voor eerste hulp en brandbestrijding;
- Aantal medewerkers en bezoekers, en hun mate van zelfredzaamheid;
- Het veiligstellen van technische installaties;
- De tijd die het kost voordat professionele hulpverlening arriveert;
- Risico’s vanuit de omgeving van het bedrijf.
Bedrijfshulpverlening in de praktijk
Nadat alle mogelijke incidenten in kaart zijn gebracht, kan een effectieve BHV-inzet worden bepaald. Uw organisatie wijst bedrijfshulpverleners aan en leidt hen op voor specifieke taken zoals eerste hulp, brandbestrijding en evacuatie. In grotere bedrijven kunnen aanvullende functies als ‘Ploegleider BHV’ en ‘Hoofd BHV’ noodzakelijk zijn om de coördinatie te waarborgen. Een goede planning is daarbij van belang om ervoor te zorgen dat voldoende BHV’ers aanwezig zijn tijdens de werkuren.
Het opstellen van een BHV-plan met duidelijke procedures is cruciaal. Hierin staat bijvoorbeeld wie verantwoordelijk is voor het alarmeren van wie tijdens een incident, welke aanpak wordt gehanteerd bij een ongeval of brand, en wat de overige taken en verantwoordelijkheden zijn bij de inzet van de BHV. Het is van groot belang dat alle medewerkers en bezoekers op de hoogte zijn van wat te doen in geval van een noodsituatie.
Praktische adviezen voor de bedrijfshulpverlening
Wanneer het BHV-team is ingericht en het plan gereed is, is het zaak om deze kennis en procedures te toetsen in de praktijk. Hierbij een aantal aanbevelingen:
- Voer minimaal één keer per jaar een ontruimingsoefening uit om te zien hoe de BHV-inzet functioneert.
- Evalueer de oefeningen en pas indien nodig de procedures aan.
- Zorg goed voor uw bedrijfshulpverleners; ook zij kunnen tijdens hun inzet risico’s lopen.
- Besteed aandacht aan veiligheid tijdens oefeningen en tref maatregelen als dat nodig is.
- Overweeg nazorg na ingrijpende gebeurtenissen, zowel voor de BHV’ers als voor andere betrokkenen.
Veranderingen binnen uw organisatie kunnen invloed hebben op de BHV en het bijbehorende plan. Controleer daarom regelmatig of uw huidige aanpak nog aansluit bij de actuele situatie en stel nieuwe medewerkers tijdig op de hoogte van de bedrijfshulpverlening.
Heeft u behoefte aan meer informatie of advies? Onze experts staan klaar om u te ondersteunen.